• Turnéer

  Den olycklige danske prinsen

  Föreställningar 2021/2022:

  11 nov 2021, Björketorps gård. Äppelpajscafé öppnar redan kl 18.30 - biljetter på nortic >>

   

  Tidigare föreställningar:

  6 oktober 2021, Aoseum, Åhus

  17 november 2019, Månteatern, Lund

  6 oktober 2019, Saxemara Båtvarv, Ronneby

  22 september 2019, kl. 14.00, Blekinge Museum, Karlskrona

  Nypremiär! 6 och 7 september 2019, Nyborg Slott, Danmark

  7 mars 2017, Folkets hus, Olofström

  22 februari 2017, Lokstallarna, Karlshamn

  17 februari 2017, Folkteatern, Ronneby
  17 november 2016, Skärva herrgård

  15 november 2016, Skärva herrgård

  5-6 november 2016, Ängelholm
  Urpremiär! 2 november 2016, St Nicolai, Sölvesborg

  Föreställningen är bokningsbar!

  Kontakta producent Astrid Selling:

  astrid@flokk.se

  telefon: 0739-880011

 • Film från föreställning i Saxemara Båtvarv 2019

 • Den olycklige danske prinsen

  - ett drama av Margareta Skantze, iscensatt av Teater Kontur

  I föreställningen Den olycklige danske prinsen vill vi ge ett nyanserat porträtt av Kristian II. Han var kung av Danmark och Norge 1513 - 1523, samt kung av Sverige 1520 - 1521. I den svenska historieskrivningen är han känd som “Kristian Tyrann”. Hans historia möjliggör ett utforskande av ett paradigmskifte i Europa, en undersökning av mänskliga drivkrafter, om drömmarnas och utopiernas förkrossande kraft, om en manlighet i kris och om kvinnors informella makt.


  Vi ser framför oss en intim upplevelse, där skådespeleriet står i centrum. Vi vill skapa en atmosfär med inspiration av den elisabetanska teatern och 1800-talets historiemåleri - en levande, färgsprakande och känsloladdad tablå, där publiken kommer historien nära. Vi vill studera Kristian II och skissa fram hans signalement, fylla i hans konturer, lära känna hans gestalt och skapa en tolkning i helfigur. Vi vill teckna ett sceniskt porträtt av Kristian II, där både mannen och monstret är ständigt närvarande och lika tydliga, ungefär som en optisk illusion.

   

  Titeln Den olycklige danske prinsen anspelar på att kung Kristian II kan ha varit en möjlig inspirationskälla då Shakespeare skrev sitt drama om Hamlet - den olycklige danske prinsen som såg sitt kungarike gå i kras. Bland de döda kropparna stövlar krigarkungen Fortinbras in – precis som Gustav Vasa gjorde då den Nordiska Unionen föll samman.

 • Sagt om föreställningen

  Ur recension av Jakob Nilsson, BLT 3 nov 2016:

  Bara en röst och musik får en att förnimma en svunnen tid – och skapar rent filmiska scener av kyrkbröllop, stora fälttåg, grymma avrättningar och tysta sorgeskrik. Maximerad minimalism.

   

  Else Ekblom, Kultursällskapet i Ängelholm, 6 nov 2016:

  En strålande föreställning som många borde ta möjligheten att se. Både en stor teaterupplevelse och en korrigerande, kompletterande historiebild Sjuttiofem trollbindande minuter med enastående prestationer .

   

  Sagt av en i publiken:

  Detta är den bästa teaterföreställning jag varit på, och jag har gått på många!

   

 • Reportage i Blekinge Läns Tidning

  Text av Elin Thornberg och foto av Staffan Lindbom

  broken image

  En fantastisk historia om Kristian Tyrann

  Dramatikern Margareta Skantze, riksspeleman Astrid Selling, skådespelaren Johan Westermark och producenten Emelie Trossö sitter inne i Sensus lokaler i Karlskrona för en första genomläsning av manuset till monologen om Kristian II. Det lilla glasrummet skriker knappast ut sin medeltida aura, men så slår riksspeleman Astrid Selling av en ton på sin harpa och sjunger sin starkt medeltidsinspirerade koralsång, och skådespelaren Johan Westermark tar i från magen för att ge själ till den omdiskuterade kungen. Och plötsligt känns det som att du är där i den mörka fängelsehålan med Kristian Tyrann själv.

  broken image

  – Det är inte tanken att försöka göra en upprättelse, det handlar om att gestalta en person som är både passionerad och mångbottnad. inte ond, utan som folk är mest, säger Margareta Skantze, som har jobbat i flera år med berättelsen.

  Skådespelaren Johan Westermark från Karlshamn är den som ska framföra rollen. Han fick den till viss del tack vare sin likhet med kungen själv.

   

  – Jag har följt Johan sedan han var 14 år gammal och med i UDG-teatern. Men senare när jag jobbade med det här började jag tänka att han ju var så himla lik Kristian II. Och sen såg jag honom på Willys och tänkte på det igen, så jag gick fram och hälsade och sa att jag hade en roll till honom, säger Margareta Skantze.

 • broken image

  Ett stycke historia

  Kristian föddes den 1 juli 1481 på Nyborgs slott i Danmark. En dag skulle han bli kung över Europas största rike: den nordiska unionen, som omfattade Norge, Danmark och Sverige. Han var en orolig själ. Bus och fylla i ungdomsåren. För att få pli på honom fick han bo hos en fosterfamilj i Köpenhamn, hos Hans Bokbindare och hans fru.Det var hos dem som han fann böckernas förtrollade värld. Mest läste han om Christoffer Columbus och hans upptäckt av Amerika. Kristian drömde sig till det fjärran Indien, till El Dorado, landet där det fanns så mycket guld att alla var lyckliga och ingen behövde vara sjuk eller hungrig. Så skulle det bli en dag i kung Kristians stora rike!

  Men snart fick Kristian flytta från det glada livet på Köpenhamns gator tillbaka till det danska hovet. Han vantrivdes och längtade bort.

  broken image

  Bergen

  När Kristian var tjugofem år skickades han till Norge, där han blev vikarierande kung. Han bodde mest i hamnstaden Bergen, som var tillhåll för alla möjliga sorters äventyrare, sjömän och handelsmän. I Bergen formades Kristians planer på det Stora Nordiska Handelskompaniet.

  En av krogarna som Kristian brukade gå till drevs av en kvinna från Nederländerna som hette Sigbrit Willumsen. Och här avgjordes en kväll kung Kristians öde. 
   

  Sigbrit hade en sextonårig dotter, som hette Dyveke, den lilla duvan. När Kristian fick se henne stannade tiden. Han kunde inte ta sina ögon ifrån henne. Och hon log mot honom. Han hade aldrig sett en sådan ren och oskuldsfull blick. 

  broken image

  Köpenhamn

  Snart kallades Kristian till Köpenhamn. Kanske ryktet om hans förälskelse i Dyveke hade nått hovets öron. Kristian lydde. Men tog med sig både Sigbrit och Dyveke. Han köpte ett fint hus åt dem i närheten av slottet Amalienborg och ett sommarställe i Hvidöre. Han hälsade på dem så gott som varje dag och många nätter.

  Oron vid hovet blev allt större. Tronföljaren närmade sig trettio år och var ännu ogift! Men minsta antydan att Kristian borde se sig om efter en drottning fick honom att bryta ut i sådana vredesutbrott och hotelser att ingen vågade återkomma till frågan.

  Men när kung Hans dog då blev frågan akut.

  broken image

  Elisabeth af Habsburg

  Kristian ställdes inför fullbordat faktum. Han skulle gifta sig med Elisabeth av Habsburg. Punkt. Slut. Det var det mest prestigefyllda giftet i hela Europa. Elisabeth var syster till den blivande kejsaren Karl V.

  Elisabeth var fjorton år. Kristian, som nu hunnit bli 34 år, var inte det minsta intresserad av att gifta sig med Elisabeth. Och OM han skulle gifta sig ville han hellre ha Elisabeths äldre syster, Eleonora, som var mycket vackrare, i alla fall av porträtten att döma. Tavlan återgav som brukligt den tilltänkta brudens ansikte i profil. Kvinnan skulle betraktas – inte själv betrakta!

  broken image

  Kristians porträtt

  Också Elisabeth fick se ett porträtt av sin tilltänkte man. Porträttet var målat rakt framifrån. Han SÅG på henne med sina sökande oroliga ögon. Munnen var spotsk och trotsig. Över pannan en sammetsbarett i svart med infällda små speglar. 

  Vid ärkehertiginnans hov i Bryssel tisslades och tasslades det i alla hörn och vrår. Deras unga prinsessa och en prins från det fjärran Norden. Visserligen var kung Kristians rike stort, men det bestod av idel obildade och ohyfsade barbarer! Och han hade SKÄGG! Så djuriskt! Så primitivt! Och de presenter som han skickat till deras lilla prinsessa var alldeles för enkla. Ett pärlhalsband! Som om det skulle anstå en prinsessa av ätten Habsburg! Syster till den blivande kejsaren!

  broken image

  Bröllopet

  Bröllopet var enormt påkostat och grävde ett stort hål i Danmarks statskassa. Kristian och Elisabeth dansade en dans, sen gick Elisabeth och lade sig. Ingen kung kom på besök eller bad henne komma till hans säng. Så fortgick det månad efter månad. Så kom en delegation från det nederländska hovet. Budskapet var klart och tydligt till kung Kristian: ”Se till att ordna upp affären med din älskarinna på ett snyggt sätt!" Under dessa väldiga haranger stod kung Kristian blickstilla och tittade upp i taket. Sedan gick han ut ur salen. Från hans kammare hördes ljudet av krossat porslin och ursinniga vrål. Det var upptakten till den kommande katastrofen.

   

  Vill du veta hur det gick sen? Stöd vårt projekt eller boka Den olycklige danska prinsen!

 • Ett porträtt i nytt ljus

  Johan Westermark i rollen som Kristian II

  broken image

  Johan Westermark

  Skådespelare

   

  - Som skådespelare så är det alltid enormt spännande och roligt att få förmånen att gestalta en historisk person. Som svensk så känner man endast till Kung Kristian som en demon eller en tyrann. I Den olycklige danske prinsen framträder en annan bild av denne "tyrann" - en man bakom den historiska personen och det är om honom vi vill berätta.     

  broken image

  Kung Kristian II

  Den siste nordiske unionskungen

   

  Det finns en fara i att utmåla historien i svart och vitt, då ljus och mörker har en benägenhet att skifta med tiden. I föreställningen Den olycklige danske prinsen vill vi skildra Kristian II:s historia så gott vi kan utifrån de källor som finns att tillgå. Vad som verkligen hände och vem han egentligen var står att finna i ett grått spektrum mellan det nattsvarta och det snövita.

   

 • Våra tankar

  om Den olycklige danske prinsen

  broken image

  Emelie Trossö

  Skådespelare

  - Valet av att studera och porträttera Kristian II medför ett antal frågeställningar. I arbetet med Den olycklige danske prinsen har vi valt att fokusera på följande: Vem är mannen bakom monstret? Vilka är kvinnorna bakom Kristian II och hur påverkade de honom? Vad har monstret för funktion? Hur såg Kristians värld ut och vilka historiska mönster kan vi se upprepas idag?

  broken image

  Astrid Selling

  Riksspelman och folksångare

  - De starka berättelserna i historien har förts vidare från generation till generation genom så kallade legendballader och vi har funnit två som handlar om Kristian II. Balladerna sjungna av en soloröst tillsammans med det karga ljudet från det baltiska instrumentet kannel, blir de med sin tydliga och intrikata symbolik ett spännande element i gestaltningen.

  broken image

  Margareta Skantze

  Dramatiker och Regissör

   

  - För oss som arbetar med teater som uttrycksmedel finns en ”licentia poetica”, en poetisk frihet, som ger oss ett annat utrymme än vad som är fallet inom universitetsvärlden eller museivärlden. Vi kan göra djärvare påståenden och spekulera friare än en historiker kan. Det är inte detsamma som att vi fabulerar fritt. Tvärtom är vi noga med att hålla oss till kunskapskällorna. Men det innebär att vi har friheten att närma oss det historiska stoffet med konstnärens

  intuition och inlevelse.

   

  broken image

  Viktoria Rosén

  Scenograf och Kostymör

  - Min passion är att visualisera text. En bra text väcker känslor och leder mig in på färger, former och material. I teatersammanhang betyder detta scenografi, och kostym för mig. I arbetet med föreställningen Den olycklige danske prinsen kommer jag att plocka influenser från historisk tid och göra en tolkning som blir det konstnärliga uttrycket.  

 • Boka

  Här är information om föreställningen till dig som vill arrangera den!

  Publikantal: 80 - 100 personer

   

  Framförandet bygger på närhet och intimitet. Gärna möblering i arena-form.

   

  Spelyta: 9 kvadratmeter

  Spelplatsen bör vara lite upphöjd, alternativt att publiken sitter på ett sluttande plan

  Teknik

  Stående ljus. 

  Föreställningslängd: 70 min

  Utan paus

 • Skånelandskapens roll i historien

  Den Nordiska Unionens sammanbrott och den svenska nationalstatens födelse.

  broken image

  Den svenska nationalistiska enhetstanken som formades under Gustav Vasas tid har undantryckt annan historieskrivning, något som märks in i vår egen tid och kanske särskilt i Blekinge, Skåne och Halland. Vårt projekt belyser Skånelandskapens roll i den svenska, nordiska och europeiska historien. De tre landskapen som tillhört gamla Danmark ligger mellan Sverige och Europa, nu som då, och vi anser att historien (också) bör berättas ur detta perspektiv.


  Föreställningen Den olycklige danske prinsen är ett led i ett stort bildningsprojekt, där vi bjuder in universitet, institutioner, museer och föreningar till att samarbeta kring förläsningar, seminarium och workshops som berör projektets frågeställningar.

   

 • Kontakt

  Kontakta oss via mail: info@teaterkontur.se

  broken image